Videa Blog

Jaký byl SymfonyCon Berlín 2016

Pavel Rozehnal  

Největší událost v Symfony světě je za námi. Představeny byly služby SensioCloud, nový balíčkovací systém Symfony Flex a mnoho dalšího.

SymfonyCon největší Symfony konference, která se koná každoročně na začátku prosince. Do Berlína dorazilo přes 1200 účastníků na 2 dny konference a jeden hackday.


SensioCloud

V úvodní keynote Fabien Potencier představil službu SensioCloud - PaaS optimalizovaný pro Symfony.

Jde o nadstavbu nad Heroku. Celá platforma má být velmi jednodušše použitelná, s dobrou podporou škálování a optimalizací na vývoj: možnost branchování (testovací prostředí, staging...) nebo synchronizace DB mezi nimi.

Termín spuštění? Začátek roku 2017.

Readonly FileSystem je ready

Důležitou součástí bylo dokončení podpory readonly filesystému (dostupné od verze Symfony 3.2). Právě to umožní deploying aplikací pomocí artefaktů.

Problém byl v komponěntě Cache, která kvůli absolutním cestám znemožňovala deploy Symfony aplikace na úložiště bez možnosti zápisu. Cache lze od verze 3.2 zahřát na build serveru a vytvořit tak funkční artefakt, který již žádný zápis nevyžaduje.

Symfony Flex

V další přednášce Fabien popsal nedostatky v Symfony distribučním systému. Jako řešení představil Symfony Flex. Tím chce nahradit dosavadní balíčky jako Symfony Demo Application, Symfony Standard Edition nebo Symfony CMF.

Řešením je použití kompozice místo dědičnosti a rozpadení konfiguračních souborů/úkonů do samostatných souborů, aby bylo možné "balíčky" jednoduše odebírat či přidávat.

Termín spuštění? Konec ledna 2017.

Don't kill the chef - Keep PHP Alive Between Requests

Andrew Carter nám představil možnosti, jak je možné udžet Symfony aplikaci "živou" napříč více requestů a tak zvýšit výkon výsledné aplikace.

Upozornil také na nedostatky PHP při běhu v tomto režimu - memory leaky či MySQL timeouty.

Mrkni na slajdy


Restaurace jako webový server


Cache komponenta (od Symfony 3.1)

Nicolas Grekas povídal o Cache komponentně, která odpovídá PSR-6: Caching Interface standardu.

Krom funkcionality se zaměřil na perfomance testy, kde si komponenta vede obstojně. Nejlépe v bulk operacích při použití Redis Adaptéru. Nejlepším konkurentem byla Doctrine\Cache.

Mrkni na slajdy

Knowing your state machines

Tobias Nyholm nás uvedl do nové Workflow komponenty, představil principy a ukázky použití. Workflow komponenta by mohla být velmi užitečná v nejedné business aplikaci - pro stavy uživatelů nebo řízení stavů objednávky.

Mrkni na přednášku

A Year of Symfony

Sarah Khalil nám stručně představila významé novinky posledního roku.

Co mě zaujalo?

Mrkni na slajdy

A co další slajdy?

Všechny zveřejněné slajdy najdeš na joind.in. Z nich bych ještě rád vypíchnnul:


Tak zase za rok


Pro tip na konec

Early-bird lístky na příští SymfonyCon se vyplatí sledovat - prvních 200 bývá za míň jak poloviční cenu!